Am urmărit zilele aceste tot felul de specialiști din diferite domenii, care s-au dat cu părerea cu referire la data Nașterii Domnului Iisus.
Am încercat să mă abțin de la orice comentariu, însă văzând abundența specialiștilor de pe youtube, ,,așa am apucat de la părinți”, am decis să vin cu un răspuns asupra subiectului.
Am decis să prezint succint:
1. Câteva referințe Scripturistice asupra evenimentului Nașterii Domnului Iisus.
În Sfânta Scriptură sunt menționate anumite referințe (prorocii) asupra Nașterii Pruncului Iisus, precum Miheia 5, 1; Daniel 9, 25; Isaia 7, 14, Ieremia 31, 15, precum și din Noul Testament la Sfinții Evangheliști Matei 1, 18-25, Luca 2, 1-2 și alte mențiuni dar care nu fac referință la DATA 25 decembrie sau 07 ianuarie.
2. Am analizat cartea de cult numit MINEU editat în diferiți ani. Am lucrat cu aceste ediții deoarece ele sunt online, și pot fi vizualizate de oricine ar pune la îndoială cele mențioante de mine.
Primul Mineu
Mineul pe decembrie tipărt în zilele Prea Fericitului Patriarh Teoctist, ediția a 6-a, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București 1991. link de acces
Al doilea Mineu
Mineul pe decembrie sub pastorația ÎPS Patriarh Miron, ediția a 3, Tipografia Sfintei Mănăstiri Cernica, 1927, link de acces
Aceste cărți de cult au fost editate după anul 1924, an în care Biserica Română a decis să oficieze slujbele după calendarul îndreptat.
Al treilea Mineu
Mai jos atașez traducerea adaptată a paginii principale a Mineului din 1799.
,,Mineul luna lui decembrie, care s-a tipărit acum în românește în zilele prea Luminatului Domnn Io Alexandru Ipsilanti Voievod, cu blagoslovenia Prea Sfințitului Mitropolit al Ungrovlahiei Grigorie, prin nevointa și tălmăcirea Iubitorului de Dumnezeu Chiriarhului Kesarie, episcopal Rîmnicului și Sfânta Episcopie a Rîmnicului la anul 1779 de la Hristos. link de acces.
Pagina 358, conform scanării Mineului.
Detaliu
Textul adaptat: Întru această lună în 25 de zile, Nașterea după Trup a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Analizând aceste ediții care sunt online putem concluziona următoarele:
- Sfânta Scriptură nu menționează în nici într-un verset despre data Nașterea Pruncului din Sfânta Fecioara Maria, nici 25 decembrie, nici 7 ianuarie.
- În cărțile de cult data Nașterii Domnului nu este 7 ianuarie ci 25 decembrie;
- Nașterii Domnului înainte de adoptarea calendarului adaptat, în spațiul românesc a fost sărbătorită pe 25 decembrie, argumentele precum că bisericile din spațiul românesc au sărbătorit Nașterea Domnului pe 7 ianuarie este un fals;
- Congresului interortodox de la Constantinopol din anul 1923 a oferit posibilitatea Bisericilor Autocefale, la momentul oportun, adoptarea calendarului îndreptat.
- În cadrul fiecărei Sfinte Liturghii Mântuitorului SE NAȘTE ȘI SE RĂSTIGNEȘTE oferindu-ne nouă Trupul și Sângele Său, ca tot ce crede în El să nu moară ci să aibă viață veșnică
- De 1000 ori dacă S-ar mai naște Hristos în Betleem și niciodată în viața Ta, pentru tine, Nașterea Domnului nu există. (Stelian Tofană).