Taina Pocăinței este una din cele 7 Sfinte Taine, fiind instituită de Mântuitorul Hristos după Învierea Sa, (Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt. Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute. Ioan 20; 22, 23.
Mărturisirea sau Pocăința nu este Taina unde creștinul citește păcatele săvârșite si apoi are loc un moment de magie, prin care se șterg păcatele.
Pocăința sau Mărturisirea presupune conștientizare, regret și dorință de a nu revenini la cele săvârșite.
TOTUȘI CÂND TREBUIE SĂ MEARGĂ UN COPIL LA MĂRTURISIRE?
Biserica Ortodoxă consideră că până la 7 ani copilul, nu conștientizează păcatele (greșelile) comise, vârsta de 7 ani se consideră vârsta care nu reflectă înțelegerea acțiunilor petrecute în procesul de maturizare.
Pedagogic vorbind, copilul nu merge la spovedanie până la 7 ani, că nu ar fi făcut greșeli, ci pentru faptul că părinții sunt duhovnicii copiilor, care stabilesc criteriile, normele moral-spirituale care le va aplic copilul în raport cu Dumnezeu și cu cei cel înconjoară, căci faptele copiilor izvorăsc din credința trăită de părinți.
Este greșit să credem că un copil având vârsta de 8 ani și o zi va deveni dintr-o dată un creștin matur și responsabil pentru acțiunile sale, sau vor surveni schimbări pozitive în viața morală si duhovnicească, copilul venind la mărturisire de foarte multe ori se dovedește a fi nepregătit iar temelia morală a sufletului nu este formată.
Iar greșeala cea mai mare a părinților este că trimit copilul la mărturisire, fără ca copilul să înțeleagă pentru ce merge și ce trebuie să facă, doar că așa au decis părinții.
Vremea primei mărturisiri trebuie să înceapă din momentul în care copilul înțelege sentimentul conștiinciozității, el va deosebi binele de rău, prin intermediul oamenilor apropiați- PĂRINȚII, astfel primii duhovnici ai copilului trebuie să fie PĂRINȚII, duhovnic care nu acuză, pedepsește ci cel care ajută copilul să conștientizeze impactul acțiunilor săvârșite asupra vieți morale (ce se întâmplă când vei minți părinții, frații, educatorii, ce se întâmplă când vei lovi pe un prieten, ce întâmplă dacă te vei juca în telefon).
Părinții până la 7 ani ani trebuie să cultive și să formeze pretenții față de comportamentul copilului, zadarnic este faptul că copilul să spună la mărturisire ceea ce vrea să audă preotul “am procedat greșit”, dacă în suflet lipsește regretul, protestul față de păcat.
ASTFEL NU SE POATE STABILI O VÂRSTĂ STANDART LA CARE UN COPIL SĂ MEARGĂ LA MĂRTURISIRE. VÂRSTA DE MĂRTURISIRE DEPINDE DE VÂRSTA DE LA CARE PĂRINȚII ÎN CALITATE DE DUHOVNICI DISCUTĂ CU COPII NORMELE, PRINCIPIILE DE COMPORTAMENT, DAR DESIGUR CĂ VÂRSTA DE LA CARE SE POATE MĂRTURISI UN COPIL DEPINDE DE MATURITATEA DUHOVNICEASCĂ A PĂRINȚILOR.